Saturday, May 15, 2010

bila nak bayar saman hoiiii......kerajaan dah nak mampos ....duit dah abis.......

Pesalah jalan raya yang lewat membayar saman bakal dikenakan penalti selain tidak diberikan diskaun terhadap saman yang dikenakan, kata Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Datuk Solah Mat Hassan.

Beliau berkata, kadar penalti yang akan dikenakan itu akan diumumkan selepas mendapat kelulusan daripada jemaah Menteri.

"Kita telah sediakan kertas kerja mengenai konsep baru ini dan akan dibentangkan kepada jemaah Menteri untuk kelulusan dalam tempoh masa terdekat," katanya kepada pemberita selepas merasmikan majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang JPJ di Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC), Ayer Keroh dekat Melaka, hari ini.

Pada majlis itu, seramai 585 anggota dan pegawai JPJ dari seluruh negara menerima Anugerah Perkhimatan Cemerlang 2009.

Solah berkata, melalui konsep baru itu, lagi lama seseorang pesalah jalan raya menangguhkan pembayaran saman maka lagi banyak jumlah penalti akan dikenakan.

"Biasanya orang yang kena saman mengambil masa untuk selesaikan saman...kadang kala mereka menunggu adanya tawaran diskaun," katanya.

Beliau berkata, konsep baru itu diperkenalkan berikutan nilai tunggakan bayaran saman kira-kira RM16.9 juta bagi tempoh 2000 hingga 2008.

Dalam perkembangan lain, Solah berkata pemandu kenderaan dari Thailand bersetuju untuk mematuhi peraturan bagi memasuki negara ini termasuk yang ditetapkan oleh JPJ, Kementerian Pelancongan dan Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP).

Beliau berkata, JPJ akan menjalankan penguatkuasaan secara berterusan terhadap kenderaan Thailand yang gagal mematuhi peraturan termasuk ketiadaan permit atau menyalahgunakan permit diberikan.

"Pada tahun lalu, JPJ mengeluarkan lebih 98,000 ICP (International Circulation Permit) kepada kenderaan Thailand untuk tujuan lawatan sosial sahaja, ini menunjukkan sebahagian besar pemandu Thai memahami peraturan ICP itu," katanya.

Beliau mengulas berhubung perkembangan isu van dan bas Malaysia membawa pelancong diarah berpatah balik oleh sekumpulan pengusaha pelancongan Thailand di Danok, sempadan Malaysia/Thailand, dekat Bukit Kayu Hitam sejak 7 Mei lalu.

Kumpulan itu dilaporkan mendirikan khemah di tepi jalan, kira-kira satu kilometer dari Kompleks Imigresen Thailand di Danok, sebagai protes terhadap tindakan JPJ yang menyaman kenderaan Thailand yang membawa masuk pelancong ke negara ini tanpa permit sejak dua bulan lalu.

Akibat tindakan itu, pelancong terpaksa menyewa bas dan van di negara itu dengan harga tinggi untuk meneruskan perjalanan ke destinasi masing-masing.

- Bernama

No comments:

Post a Comment